Uskoro kreću radionice ‘Bolnica za plišane igračke’: Kroz igru učimo mališane kako prevazići strah od doktora

Centar razvojnih inicijativa (CRI) i BoHeMSA su s ponosom najavili novi projekt koji će se ostvariti u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji sa Općinom Novo Sarajevo. Ovaj projekt će doprinijeti edukaciji i osnaživanju najmlađih sugrađana kroz inovativni pristup zabavno-edukativnih radionica.

Pod nazivom “Bolnica za plišane igračke”, ovaj projekt ima za cilj pružiti mališanima obrazovno iskustvo o važnosti redovnih ljekarskih pregleda. Kroz kreativne i interaktivne igre, djeca će imati priliku naučiti kako smanjiti strah od doktora i medicinskih ustanova, stvarajući tako pozitivne asocijacije vezane za zdravstvene kontrole.
Ove zabavno-edukativne radionice će se odvijati u vrtićima Općine Novo Sarajevo, pružajući priliku za edukaciju i zabavu mališana iz različitih dijelova grada. Pridruživanjem ovom projektu, vrtići JU Djeca Sarajeva (Košuta, Mašnica, Kekec, Rosica, Zvončić, Aprilski cvjetovi), te PU Cvrčak 1, PU Cvrčak 2, PU Kids land, PU Amel i Nur postaju važni partneri u promicanju zdravlja i dobrobiti najmlađih stanovnika Sarajeva.
Očekuje se da će projekt “Bolnica za plišane igračke” imati dubok i pozitivan uticaj na našu zajednicu, podstičući svijest o zdravlju i važnosti medicinskih pregleda još od najranijeg uzrasta.