Bolnica za plišane medvjediće

Bolnica za plišane medvjediće

Veliki broj djece ima strah od doktora. Prvi odlazak doktoru za dijete je dosta stresno i to iskustvo ga prati gotovo tokom cijelog života
Dobro zdravlje je osnov kvalitetnog života, a kultura održavanja zdravlja, uveliko će ovisiti o stečenom znanju i iskustvu u najranijoj dobi. Projekat „Bolnica za plišane medvjediće“ kroz zabavne sadržaje educira djecu o važnosti medicinskog pregleda, te djecu oslobađaju od straha od „bijelih mantila“.

Zašto plišane igračkice?
Istraživanje koje su sproveli holandski naučnici, te svoju studiju objavili u časopisu Psyćological Science, otkrili su da se djeca ne odvajaju od svojih plišanih drugara jer imaju istinski smirujuće dejstvo na njih.
Tako, djeca koja imaju određene strahove, iste uspjevaju odagnati kada u svom naručju drže plišanu igračku.
Za većinu djece, plišane igračke doživljavaju kao dio porodice i veoma su emotivno vezana za njih.

CILJ PROJEKTA
Opći cilj
Cilj ovog projekta je da kroz zabavne sadržaje educiramo djecu o važnosti medicinskog pregleda, te da ih oslobodimo od straha od doktora, ambulanti i bolnica.
Svrha
Dobro zdravlje je osnov kvalitetnog života, a kako će budući naraštaji čuvati svoje zdravlje i hoće li više pažnje obraćati na preventivne preglede, kakva će im biti kultura liječenja, uveliko će ovisiti o stečenom znanju i iskustvu u najranijoj dobi.