“Bolnica za plišane igračke” oslobađa djecu straha od doktora

CRI i BoHeMSA u saradnji sa Evropskom unijom, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Općinom Novo Sarajevo u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) pokreću projekat “Bolnica za plišane igračke”.

Centar razvojnih inicijativa (CRI) u saradnji sa Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini (BoHeMSA) sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje projekta “Bolnica za plišane igračke”. Ovaj inovativni projekat podržan je od strane Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Općine Novo Sarajevo. Projekat će se provoditi u periodu od jula 2023. godine do februara 2024. godine, ima za cilj osloboditi djecu straha od doktora i ambulanti te im pružiti pozitivno iskustvo tokom prvih posjeta medicinskim ustanovama.

Izazov brojnih mališana koji se suočavaju s anksioznošću prilikom odlaska kod doktora ili pregleda, te strah koji ih prati tokom cijelog života, zahtijeva posebne mjere. Zdravlje je temelj kvalitetnog života, a kako bi djeca pravilno brinula o svom zdravlju, neophodno je da steknu znanje i iskustvo u najranijoj dobi.
Projekt “Bolnica za plišane igračke” će se provoditi u vrtićima u Općini Novo Sarajevo, gdje će se organizovati interesantne zabavno-edukativne radionice. Ove radionice će na kreativan i zabavan način edukovati djecu o važnosti doktorskih pregleda, lične higijene i preventivnih mjera, kao i upoznati ih sa doktorskim instrumentima.

Kroz igru i zabavu, mališani će imati priliku provesti nezaboravne trenutke u “Bolnici za plišane igračke”. U saradnji sa pravim doktorima, djeca će moći pregledati i liječiti svoje plišane igračke. Učesnici će aktivno učestvovati u svim aspektima ove simulirane bolničke sredine, koje su inače prisutne u pravim ambulantama – od prijema pacijenata, preko tretmana, pa sve do otpusta.
Posebna atrakcija za djecu će biti mogućnost da se obuku u doktorske mantile i koriste doktorske setove. Na kraju svake radionice, svako dijete će biti nagrađeno diplomom za uspješno položen “ispit”, kao i edukativno-zabavnom slikovnicom o važnosti doktorskog pregleda.

Očekuje se da će preko 200 djece prisustvovati ovim radionicama, a cilj projekta je da se kroz ovakve aktivnosti smanji strah od doktora i ambulanti kod najmlađih, te da se stvori pozitivan stav prema očuvanju vlastitog zdravlja.

“Ovaj projekt ima ogroman potencijal da utječe na živote mnoge djece. Naša vizija je stvoriti sigurno i podržavajuće okruženje u kojem će djeca razumjeti i prihvatiti medicinske procedure, a time će se smanjiti strah i anksioznost koju često doživljavaju. Zahvaljujemo Evropskoj uniji i UNDP-u na podršci u realizaciji ovog projekta”, poručuju iz Centra razvojnih inicijativa.

Projekt “Bolnica za plišane igračke” predstavlja važan korak u prevazilaženju straha od medicinskih ustanova kod djece i pružanju podrške njihovom zdravlju. CRI i BoHeMSA nastavljaju raditi zajedno kako bi stvorili bolje uslove za razvoj i blagostanje najmlađih članova društva.